Lodná skrutka

04.11.2013 12:21

Staviteľov lodí odjakživa fascinovali plavidlá, ktoré kĺžu po vodnej hladine ako rozpálené žehličky po šatách. Skonštruovali malé člny, luxusné jachty, drevené parníky či obrovských gigantov zo železa, čo svojimi rozmermi prekonávajú všetky rekordy.

Raz sa podobný gigant šinul po vode. Veľkosťou a majestátnosťou ohuroval dívajúci sa dav z brehu.

Vtedy si turbíny a vrtule povedali, že na lodi niet dôležitejšej časti, než sú ony. Ak by zlyhali, loď sa už ďalej nepohne. Zastala by na mieste a nik by nemal takú silu, aby ju potlačil ďalej.

Slová turbín sa nepozdávali mohutným komínom, ktoré bolo vidieť už z diaľky. Stúpala z nich para a dym. Komíny odfukovali a vraveli, že oni sú pre plavidlo najdôležitejšie. Ak by sa totiž zapchali, dym pohltí loď a všetkých zadusí.

Do debaty sa po chvíli zapojili záchranné člny. Upozornili turbíny a komíny na to, že životy pasažierov sú odkázané na nich. Keby sa lodi čokoľvek prihodilo, posádka hneď siahne po záchranných člnoch a pustí ich na vodu.   

Debata sa zakrátko premenila na poriadne drsnú výmenu názorov. Celá loď bola svedkom hádky medzi turbínami, komínmi a člnmi.

Potýčku sledovala malá skrutka. Bola taká maličká a zašraubovaná, že ju bolo vidieť iba zblízka, i to ste museli poriadne cibriť zrak. Závidela komínom, vrtuliam aj člnom. Ich si nik nepomýlil s klincom či iným nástrojom. Ale ju – drobnú a úbohú – nik neberie na vedomie. Veľa ľudí ani nevie, že existuje. 

Vtedy si lodná skrutka povedala, že byť na lodi v takomto podradnom postavení, keď si ju málokto všimne, alebo o ňu vôbec zakopne, je rovnaké, ako nebyť na palube vôbec. Po týchto slovách skočila do mora.

Len čo tak urobila, dosky na prove i korme sa začali hýbať. Paluba sa prepadávala do spodných kajút a s ňou i záchranné člny. Komíny, otrasené nárazmi, nevydržali silný nápor a jeden za druhým odpadávali a demolovali giganta.

Turbíny sa zapli na plné obrátky. Poháňali plavidlo na otvorené more. Nevedeli, čo sa deje, ale loď nezachránili. Za krátku chvíľu klesla na dno.

Člny, komíny a vrtule sa viac nehádali. Spoločne spali v objatí rias. 

Neváhaje a objednajte si Rozum v plameňoch ešte dnes.

Komentáre

Neboli nájdené žiadne príspevky.

© 2013 Všetky práva vyhradené.

Vytvorte si web zdarma!Webnode